16 Νοεμβρίου 2010

Λιγότερο αλάτι µικρός, πιο υγιής µεγάλος

Λιγότερο αλάτι στο φαγητό των εφήβων σηµαίνει καλή υγεία στην ενήλικη ζωή τους, σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη αµερικανών επιστηµόνων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αν οι έφηβοι ελάττωναν το αλάτι στην καθηµερινή διατροφή τους κατά 3 γραµµάρια, θα µείωναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσηµάτων ως ενήλικοι και ειδικότερα τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Και αυτό διότι οι συγκεκριµένες ασθένειες συνδέονται άµεσα µε την υπέρταση, τα ποσοστά της οποίας είναι δυνατό να µειωθούν κατά 30% - 43%.


Η αρτηριακή υπέρταση – η υψηλή πίεση του αίµατος που κυκλοφορεί στις αρτηρίες – είναι µια συνήθης κατάσταση, η οποία όµως ενδέχεται να οδηγήσει στο έµφραγµα ή το εγκεφαλικό, χωρίς να προειδοποιήσει τον οργανισµό µε συµπτώµατα. Σύµφωνα µε την Αµερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι έφηβοι προσλαµβάνουν περισσότερο αλάτι από κάθε άλλη ηλικιακή οµάδα. Το φαινόµενο αποδίδεται κυρίως στη µεγάλη ποσότητα νατρίου που περιέχουν τα επεξεργασµένα τρόφιµα, όπως τα τσιπς, οι πίτσες και τα µπέργκερ, τα οποία οι έφηβοι καταναλώνουν σε µεγάλες ποσότητες.

«Το περισσότερο αλάτι στη διατροφή µας δεν προέρχεται από την αλατιέρα µας, έχει ήδη προστεθεί στο καθηµερινό µας φαγητό», εξηγεί η Κίρστεν Μπίµπινς - Ντοµίγκο, επικεφαλής της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδηµιολογίας στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...