20 Νοεμβρίου 2010

Μνήμες… Χιλής ξύπνησαν στη Νέα Ζηλανδία


Ισχυρή έκρηξη στο μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο της Νέας Ζηλανδίας είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του 27 ανθρακωρύχοι, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη. Πολλές ώρες μετά το δυστύχημα, έφτασαν περπατώντας έως την επιφάνεια πέντε, ελαφρά τραυματισμένοι, εργάτες, από τους οποίους οι αρμόδιοι προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.
Διαρροή αερίου
Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη διαρροή αερίου. Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή όπου βρίσκεται το ορυχείο, κοντά στην πόλη Αταράου στη Νότια Νήσο, σωστικά συνεργεία, τα οποία, ωστόσο, δεν κατάφεραν να εισέλθουν στις σήραγγες, καθώς πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί εκεί μεγάλες ποσότητες αερίου.
Ο Τόνι Κόκσχορν, δήμαρχος της πόλης Γκρεϊμάουθ, που βρίσκεται κοντά στο ανθρακωρυχείο, δήλωσε στο Εθνικό Ραδιόφωνο ότι δεν είναι γνωστό ούτε σε ποιο σημείο των στοών συνέβη η έκρηξη ούτε ποια είναι η κατάσταση των αγνοούμενων εργατών.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της διαχειρίστριας εταιρείας του ορυχείου, Pike River Coal, στις στοές παραμένουν 27 άτομα, εκ των οποίων οι 15 είναι ανθρακωρύχοι και οι 12 υπεργολάβοι από τις γύρω περιοχές.
Ολοι ελπίζουν σε επανάληψη του «θαύματος της Χιλής», όταν οι 33 παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι ανασύρθηκαν στην επιφάνεια αφού παρέμειναν επί 69 ημέρες στα έγκατα της γης. Το μικρό βάθος του νεοζηλανδικού ανθρακωρυχείου, πάντως, θεωρείται πλεονέκτημα, αφού διευκολύνει την επιχείρηση διάσωσης.
Σύμφωνα με τον Νεοζηλανδό υπουργό Ενέργειας, Τζέρι Μπράουνλι, η έκρηξη συνέβη γύρω στις 05.45 (ώρα Ελλάδος) και έκτοτε κανείς δεν επικοινώνησε με τους αγνοουμένους. Μια άλλη ανησυχία των αρμοδίων είναι κατά πόσο λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Γκρέιμουθ, Νταγκ Τρούμαν, τόνισε, πάντως, ότι στο ανθρακωρυχείο εφαρμόζονταν όλα τα μέτρα ασφάλειας και οι εργάτες ήταν καλά εκπαιδευμένοι. Επίσης η εταιρεία που διαχειρίζεται το ορυχείο ανακοίνωσε ότι κάθε εργάτης διαθέτει μαζί του και φιάλη οξυγόνου.

Reuters, AFP, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...