3 Δεκεμβρίου 2010

Εκτός «αέρα» το WikiLeaks



Αδύνατη είναι πλέον η πρόσβαση στο WikiLeaks ύστερα από τη διακοπή των υπηρεσιών του βασικού παρόχου του, της αμερικανικής εταιρείας ΕveryDNS.


Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕveryDNS, η εταιρεία «έγινε στόχος πολλαπλών επιθέσεων» υστερα από το σάλο που έχει ξεσπάσει με τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks χιλιάδων εγγράφων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η αμερικανική εταιρεία τονίζει ότι οι επιθέσεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των υποδομών και του δικτύου της και προσθέτει ότι στις 0300 ώρα GMT (0500 ώρα Ελλάδος) έληξε η προθεσμία που είχε δώσει στο WikiLeaks με την οποία προειδοποιούσε για τη διακοπή λειτουργίας του wikileaks.org.


Η εταιρεία EveryDNS παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 500.000 websites. Το WikiLeaks επιβεβαίωσε τη διακοπή στο λογαριασμό του στο Twitter και ανακοίνωσε ότι μεταφέρεται στην ελβετική διαδικτυακή διεύθυνση wikileaks.ch. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσο θα κρατήσει η ανωμαλία στη λειτουργία του WikiLeaks, που «έπεσε» σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της EveryDNS. Παραμένει πάντως ενεργό στους server του σουηδικού παρόχου του, της εταιρείας Bahnhof. Το WikiLeaks διατηρεί το περιεχόμενό του σε περισσότερους από 20 σέρβερ σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από εκατοντάδες διαδικτυακές διευθύνσεις και γι΄ αυτό το λόγο η επαναλειτουργία του θεωρείται θέμα χρόνου.


Πριν από την Εnergy DNS είχε προηγηθεί μια ανάλογη κίνηση από την πλευρά της Amazon, που επέτρεπε στο WikiLeaks να χρησιμοποιεί τους server της. Η εκδίωξή του από την Αmazon έγινε ύστερα από καταγγελίες στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν εξήρε μάλιστα την απόφαση της Amazon, λέγοντας ότι θα ανοίξει το δρόμο για να παύσει η διακίνηση μέσα από το Internet «παράνομου» υλικού, όπως αυτό του WikiLeaks.


http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...